Blocajele mentale sunt adesea întâlnite în diferite domenii ale vieții. De obicei, avem tendința de a le depăși mutându-ne atenția către alte subiecte. Dar este această schimbare a atenției întotdeauna sănătoasă?
Dacă nu se transformă într-un tipar, ar putea fi pentru o anumită situație care poate să nu fie rezolvată sub presiune. Cu toate acestea, dacă îl lăsăm să crească, poate deveni o problemă reală și ne putem găsi blocați și în dificultate să mergem mai departe cu viața noastră.
În practica mea de consiliere pentru dezvoltare personală, întâlnesc adesea oameni blocați. În cariera lor, sau, în general, în viața lor. Adesea, discuțiile noastre încep cu o frază care sună exact așa: „Mă simt blocat! Nu știu ce să fac.” Acesta este, de obicei, un semn al trecerii cu vederea a anumitor situații de viață în care era nevoie de o decizie. Și continuând să trăiască aceeași rutină atunci când schimbarea le bate la ușă, ajung într-un punct în care inerția nu mai este de folos. Și în acel moment, oamenii încep de obicei să caute un consilier sau pe cineva care să le spună ce să facă. Ceea ce facem noi, în calitate de consilieri pentru dezvoltare personală, este să le explicăm oamenilor că treaba noastră nu este să dăm sfaturi sau să le spunem ce să facă. Este adevărat că titlul profesiei noastre - Consilier - poate induce în eroare. Dar, pentru a aduce mai multă claritate asupra acestei profesii, ar fi bine să înțelegem că un consilier pentru dezvoltare personală lucrează cu tehnici și instrumente speciale, în timpul procesului de susținere a persoanelor blocate în viața lor, sprijinindu-le pentru a-și găsi propriile soluții și acțiuni adecvate pentru a scăpa de blocajul pe care îl trăiesc. Deci, ceea ce fac de obicei cu clienții mei este să-i provoc să gândească diferit și să se pună într-o stare de acțiune.
Astfel, Acțiunea este cheia atunci când te simți blocat! Nu contează ce fel de acțiune faci, cel mai important lucru este să te miști, să faci cel mai mic pas cu care te simți confortabil pentru a nu rămâne blocat.
Pentru a înțelege mai bine procesul de blocare și pentru a-l gestiona mai ușor, putem avea în vedere următoarele etape care au loc indiferent dacă suntem conștienți de ele sau nu:
- Evitarea. Când ne aflăm într-un blocaj, nu este ceva cu care ne trezim peste noapte. Blocajul se instalează în timp și este un proces de a trece cu vederea anumite evenimente declanșatoare, anumite situații care au necesitat intervenția noastră și, din care, în trecut, am fugit. Nu mă înțelegeți greșit... Evitarea este o reacție mentală naturală în fața unor situații complet noi pentru care mintea noastră nu are încă reprezentată o hartă. Creierul nostru reptilian, sau cea mai veche parte a creierului care controlează modelele noastre comportamentale de autoconservare, respinge noile experiențe care sunt traduse ca periculoase și potențial amenințătoare vieții. Prin urmare, evitarea este o reacție normală în fața unei noi experiențe și este, de obicei, o reacție inconștientă la un anumit stimul.
- Să devenim conștienți și acceptăm că suntem blocați. Fiecare dificultate sau problemă pe care o putem experimenta în viață are, cel puțin, o soluție. Este nevoie de liniște mentală pentru a o găsi. Iar să ne luptăm cu noi înșine nu ne va apropia de soluție. Când suntem într-un mod de luptă, de obicei respingem o situație de viață. Prin urmare, doar acceptând-o putem progresa. Carl Rogers, psiholog american și unul dintre fondatorii psihologiei umaniste, obișnuia să spună că „Paradoxul curios este că atunci când mă accept, așa cum sunt, atunci mă pot schimba”. Deci, acceptarea de sine ne va conduce până la jumătatea drumului către acea soluție care ne poate ajuta să ne deblocăm întregul potențial.
- Să cerem ajutor! Mulți dintre noi, inclusiv eu, nu suntem obișnuiți să cerem ajutor. Poate pentru că ne percepem ca fiind slabi sau poate pentru că nu vrem să deranjăm pe altcineva cu problemele noastre. Vestea bună este că avem consilieri pentru dezvoltare personală care lucrează cu blocaje. După cum am menționat mai sus, treaba lor nu este să ne arate calea, ci să ne susțină să o găsim. Psihoterapeuții lucrează și ei cu blocaje, mai ales dacă vorbim despre traume, sau alte evenimente care au provocat o respingere puternică a unei anumite situații de viață și, în timp, am făcut o treabă foarte bună evitând subiectul și ascunzându-ne de o realitate care ne-a provocat multă suferință. Și din nou, este normal să fim blocați, dar este sănătos să cerem ajutor de la un specialist!
- Renunțarea la Inerție sau schimbarea statutului acesteia în Acțiune! După ce am lucrat cu un specialist talentat gata să ne provoace tiparele mentale, pe baza acelei clarități extraordinare pe care am adunat-o în timpul unui proces de consiliere, de psihoterapie sau chiar de coaching, dacă suntem gata să pășim în lumină, vom simți acea chemare pentru acțiune. Și odată ce sunt făcute primele acțiuni, blocajul mental devine istorie.
- Pregătește-te să recidivezi și ai răbdare cu tine! Chiar dacă am ieșit din blocajul mental, am putea recidiva în modele mentale mai vechi și atât de cunoscute. Și este firesc să fie așa! Gândiți-vă la faptul că am instalat anumite modele de comportament poate în timpul copilăriei și am acționat pe baza lor timp de 20-30-40-50 de ani. Acest model arată ca rădăcinile unui copac bătrân. Are ramurile adânc înfipte în pământ și nu poate fi tăiat prin câteva acțiuni noi. Prin urmare, TREBUIE să avem răbdare cu noi înșine și să continuăm să mergem pe noua noastră cale!
- Acțiunea continuă duce la schimbarea comportamentului! Când acea ușă ascunsă strălucitoare este deschisă și aripile noastre sunt suficient de mature pentru a zbura, ne schimbăm complet realitatea! Acesta este nivelul pe care cei mai mulți dintre noi ar dori să-l atingă, dar nu avem acea hartă mentală care să ne permită să ni-l imaginăm în timpul blocajului mental. Pentru că mintea noastră lucrează cu hărți, trebuie să le construim pentru ea. Și numai cu perseverență și rezistență vom putea construi acea hartă elaborată care ne va ajuta mintea să treacă la o nouă realitate și să o accepte. Deci, nu te opri niciodată! Provocă-te mereu!
Sper că acest articol a mai adus puțină lumină asupra acestui subiect. Pe scurt, continuați treaba bună pe care o faceți deja! Orice ați face, sunt sigură că sunteți pe calea cea bună!
Bucurați-vă de călătorie și continuați! Progresul se face pas cu pas!
Diana-Maria Georgescu, Februarie 2024